Viisumiasiaa (päivitetty 12.12.2022)

Thaimaa harjoittaa jokaisen suvereenin valtion tavoin omaa ulkomaalaispolitiikkaa, eli määräyksiä jotka koskevat muitten maitten kansalaisia jotka haluavat vierailla ja oleskella maassa.

Jokaisella ulkomaalaisella maahan saapuvalla on oltava tietenkin (ja vähintään 6 kk maahan saapumisen jälkeen) voimassa oleva passi.

Tämän lisäksi tarvitaan joissain tapauksissa lupa maahan saapumiseen, eli viisumi. 

Thaimaalla on sopimuksia muutamien maiden kanssa viisumivapaaseen liikkumiseen erityisissä tapauksissa; mutta suomalainen voi oleilla Thaimaassa kerrallaan tietyin rajoituksin 45 päivää ilman viisumia. (Joittenkin maiden kansalaiset 90 päivää. Mutta luultavasti yksikään tätä herkkua nauttiva henkilö ei lue tätä artikkelia. (Anteeksi esim. teille; suomea puhuvat Chileläiset:-)

Eli lähden tässä nyt siitä olettamuksesta, että kaikki tätä lukevat tarvitsevat yli kuukauden Thaimaassa oleiluun jonkin asteisen viisumin. Jos tilanteesi on toinen voit tässä kohtaa pakata putkikassin ja lähteä rannalle. Muut lukekoon eteen päin:-)

 

Mikä on viisumi?

Viisumi on lupa, jolla maahan saa saapua, ja raja-asemalla saada maassaoloa tietyn ajan. Se on lupa, jolla todetaan henkilön olevan sopiva maassa oleilemaan ja joka myönnetään tapauskohtaisesti viisumin hakijan täyttämien vaatimusten mukaan. (Huomio, että rajaviranomaisella on vielä valta evätä maahan pääsy jos siihen on olemassa tarpeeksi hyvät perusteet. Esimerkiksi että henkilö on ”persona non-grata”, eli ihminen jolle on langetettu maahantulokielto.)

Viisumin olennainen aspekti on että se tulee aina hankkia ENNEN maahantuloa; Thaimaan ulkoministeriön edustajalta; konsulaatista tai suurlähetystöstä. Tärkeää on muistaa, että viisumeita myöntää pääasiassa vain joko suurlähetystö tai konsulaatti. Ulkomaalaisviranomainen, eli englanniksi ”Immigration Official”, taas toimii Thaimaan sisällä, ja on eri viranomainen, joka toimii sisäasiainministeriön alaisena, ja voi jatkaa jo myönnettyä viisumin antamaa maassaoloa, muuttaa sen statusta, jne.

 

Viisumin lisäksi on olemassa viisumiton maassaololupa.

Tämä myönnetään eräiden maiden kansalaisille (mm. Suomen kansalaisille) maahantulopaikassa ulkomaalaisviranomaisen toimesta. Näitä lupia on eri pituisia ja esimerkiksi useimpien Euroopan Unionin kansalaisten maassaololuvan pituus on lentoteitse saapuessa 30 päivää, meri- tai maateitse saapuessa 15 päivää.

 

Viimeaikaisia uudistuksia 

Thaimaan ulkomaalaisviranomainen muuntelee laintulkintojaan tämän tästä, ja tieto vanhenee nopeasti. Ja tavallista on että nämä muutokset tulevat aina ilman ennakkovaroituksia, sekä luonnollisesti nämä määräykset astuivat voimaan yleensä melko heti. Ennen oli maassaolo ilman viisumi mahdollista 30 päivää meille, mutta nyt lentoteitse saapuen saamme 45 päivää.

Tämän tästä on muunneltu varsinkin tätä viisumivapaan oleskelun sallimaa, ja sen mahdollistaneet ”rajareissut” on yritetty kitkeä pois.

Toistaiseksi on voimassa sitten vielä se mahdollisuus, että paikalliselta ulkomaalaisviranomaiselta saa tätä viisumitonta maassaoloa kerran jatkaa 30:lla päivällä.

Eli rautalankaversio: Lentäen maahan saapuva suomalainen saa 45 pv. maassaoloa lentokentällä maahan saapuessaan. Näitä lentoreissuja saa periaatteessa tehdä vaikka monta kertaa vuodessa jos sille tuntuu.

Maa- tai meriteitse maahan saapuva suomalainen saa raja-asemalla maahan saapuessaan saman 30 päivää. Näitä reissuja saa tehdä 2 vuodessa.

 

Tämä 45 päivän maassaololupa siis EI OLE VIISUMI, vaan ulkomaalaisviranomaisen myöntämä lupa oleilla maassa tietty aika, ilman viisumia, ilman oleskelulupaa.

45:n päivän maassaololuvan saa saapuessaan maahantulopaikassa seuraavien maiden kansalaiset edellyttäen että heillä on maahan saapuessaan osoittaa maksettu lippu jolla he aikovat maasta poistua tämän 30 päivä sisällä sekä tarvittavat varat maassa oleilua varten: Alankomaat, Australia, Bahrain, Britannia, Brunei, Belgia , Brasilia, Espanja, Etelä-Afrikka, Filippiinit, Hong Kong, Indonesia, Irlanti, Islanti, Israel, Italia, Itävalta, Japani, Kanada, Korea (etelä), Kreikka, Kuwait, Luxembourg, Malesia, Macao, Norja, Oman, Peru, Portugali, Qatar, Ranska, Ruotsi, Saksa, Singapore, Suomi, Sveitsi, Tanska, Turkki, UAE, USA, Uusi Seelanti sekä Vietnam .

(Joidenkin maiden kansalaiset saavat maassaoloa vain 15 päivää maahantulopaikassa tehtävää viisumianomusta vastaan; mm. virolaiset.)

Joidenkin maiden kansalaiset eivät voi tulla ollenkaan ilman ennakkoon, vakinaisessa kotimaassaan anottua viisumia.

Mikäli et omaa paluulippua (ja varoja), etkä myöskään viisumia, voi olla ettei lentoyhtiö ota sinua kuljetettavaksi Thaimaahan sillä se on heidän vastuullaan sitten järjestää sinun pois kuljetus jos ulkomaalaisviranomainen ei sinua maahan päästä. On hyvin epätodennäköistä, että maahantuloa valvova viranomainen aiheuttaa ongelmia, vaikka ei lippua sinulla olisikaan. Suurempi todennäköisyys on, että lentoyhtiö aiheuttaa ne ongelmasi.

On olemassa myös erityistapauksia maahantulon käännyttämiselle; mm. jos olet ns. ”persona non grata” eli olet jollain tapaa mustannut maineesi Thaimaan viranomaisten silmissä ja näin sinä olet ei-toivottu henkilö maahan. Tällöin sinua ei päästetä maahan.

(Mutta näissä tapauksissa tämä henkilö suurella varmuudella osaa itse odottaakin tällaisia ongelmia rajalla, sillä tälle ”mustalle listalle” pääsee oltuaan viranomaisten kanssa tekemisissä Thaimaassa tehtyään jonkin suuren tai keskisuuren rikkeen; esimerkiksi ylitettyään reilusti maassaolon edellisellä reissullaan. Monesti rike ei tarvitse olla kovinkaan suuri suomalaisen kriminaalipolitiikan kannalta katsoen, vaan riittää esim. jos olet jäänyt kiinni työn teosta ilman työlupaa.)

Tai joissain tapauksissa jokin sairautesi voi olla este maahan päästämiselle, aiheuttamasi häiriö maahan saapuvalla lennolla tai sopimaton käyttäytyminen maahantuloviranomaista kohtaan. Hänellä on nimittäin kovin suuri valta päättää sinun käännyttämisestä ja perusteita ei tarvitse sinulle edes kertoa. (Jopa huono käytös riittää käännyttämiselle, ja vaikka vankeustuomioon asti. 

 

Perehdytään viisumiin syvemmin:

Viisumissa on 3 eri aspektia joilla on oleellinen merkitys; a) kuinka pitkään viisumilla saa oleilla maassa, b) kuinka monta kertaa viisumilla saa maahan saapua ja c) mikä on viisumin voimassaoloaika, eli minä aikana sen käyttö on aloitettava ja minä aikana siis maahan on saavuttava.

 

Viisumeja Thaimaa myöntää kahta eri lajia:

  • turistiviisumi
  • ”Non–Immigrant” viisumi (joka kääntyy suomen kieleen siis kai "ei-maahanmuuttaja-viisumi". Kaunis sana;-)

Turistiviisumi on 60:n päivän maassaolon salliva viisumi. Tätä maassaoloa voi jatkaa maan sisällä korkeintaan 30:llä päivällä.

Voit saada tämän viisumin yhdellä, tai ”multi” eli monikerta maahantulolla.

Yhden maahantulon turistiviisumi on voimassa 3 kk. (Eli sinun tulee aloittaa tämä 60:n päivän Thaimaan oleilusi viisumin voimassaolon, eli siihen merkityn kolmen kuukauden sisällä. Eli käytännössä 3 kk siitä kun viisumi on sinulle myönnetty.)

Monikerta maahantulon turistiviisumi on voimassa 6 kk ja oikeuttaa niin moneen maahantuloon kuin haluat, ja joista jokainen siis voi johtaa korkeintaan 60:n vuorokauden maassaoloon kerrallaan. (Tällähän saa siis periaatteessa olla maassa esim. lokakuun alusta kesäkuun lopuille asti. Vielä jos oikein kikkailee niin voi jokaista näistä maassaoloista, tai ainakin sitä viimeistä, jatkaa ulkomaalaisviranomaisella 30 päivällä. (1 900 bahtia) Ja perustelluista syistä vielä 7 päivällä.)

Turistiviisumin myöntämiseen ei vaadita mitään ikäkriteereitä, mutta raha-asioita tarkistetaan sen verran, että 600 euroa täytyy olla yksittäisellä matkaajalla, tai 1 200 euroa perheellä; ja tästä pitää olla pankista saldotodistus.

 

”Non-Immigrant” –viisumin maassaoloaika on 90 päivää tai yhden vuoden:

 

Tätä viisumia voi saada joko yhdellä, tai ”monella” (”multi entry”) maahantulolla. Yhden maahantulon version voimassaolo on 90 päivää ja multi entryn voimassaolo on yhden vuoden ja oikeuttaa haltijansa tämän vuoden aikana niin moneen maahantuloon kuin sielu sietää; jokainen kestoltaan korkeintaan 90 päivää. 

Tämän viisumin se ehdoton luksusversio on sitten Non Immigrant O-A, jonka voimassaolo on yhden vuoden, saa saapua maahan niin monta kertaa kuin haluaa, ja jokainen saapuminen antaa yhden vuoden maassaoloa.

Eli tällä viisumilla voi periaatteessa oleilla maassa koko lailla 2 vuotta yhden kerran raja-asemalla vieraillen.  Lisäksi tätä O-A statuksen viisumin maassaoloa voi jatkaa sen jälkeen jatkossa vuosittain hamaan hautaan asti Thaimaasta poistumatta... edellyttäen että hakija täyttää vuosittain kaikki kriteerit.)

Viisumeita on monenlaisia

Tämän Non-Immigrant viisumin voi saada erilaisilla myös perusteilla ja täten määräytyy viisumin luokka.

 

Näitä luokkia ovat mm.:

  • diplomaattiviisumi (D) toisten maiden suurlähetystöjen työntekijöille
  • liiketoimintaviisumi (B)
  • mediaviisumi (M) erilaisten medioiden työntekijöille (esim. uutistoimistojen ulkomaankirjeenvaihtajat)
  • huoltaja-, puoliso- ja eläkeläisviisumi (O),
  • erikoisalaviisumi (EX) henkilöille jotka ovat maassa tekemässä erikoisosaamista vaativaa ammattia (ei, baarin pito ei ole erikoisosaamista vaativa ammatti... Thaimaan viranomaisten mielestä:-)
  • sijoittajaviisumi (IM) myönnetään niille jotka harjoittavat BOI:n hyväksymää huomattavaa liiketointa (BOI ei ole tähän asti kanssani ollut samaa mieltä sijoitusteni merkityksellisyydestä;-)
  • opiskelijaviisumi (ED) opettajille ja opiskelijoille
  • virkatehtäväviisumi ( F) Thaimaan hallituksen kanssa yhteistyötä tekeville virkamiehille
  • lähetystyöviisumi ( R ) uskonnollisten järjestöjen lähetystehtävissä oleville
  • tieteellis-teknisen tutkimustyön viisumi ( RS). Myös joissakin opiskelutapauksissa
  • urheiluviisumi ( S). Johonkin virallisesti hyväksyttyyn urheilutapahtumaan osallistumista varten

Non Immigrant -viisumin myöntävä viranomainen harkitsee hakijan edellytykset saada haettavan statuksen viisumi ja se tarkoittaa, että hakijan tulee viisumi saadakseen esittää riittävät todisteet ko. statuksen viisumin saantiin; mm eläkeläinen hakiessaan O-statuksen viisumia tulee osoittaa ikänsä, nuhteettomuutensa, riittäviä talletuksia pankissa, terveydentilansa tai säännöllisen Thaimaahan saapuvan eläkkeensä riittävyyden.

O-A viisumiin tarvitaan myös terveydentilan selvitystä ja esimerkiksi tarttuvien tautien kantajat, ja muuten vakavasti sairaat eivät välttämättä saa viisumia. (Mainittakoon että tässä kohtaa viranomainen luokittelee viisumin saantia haittaavaksi sairaudeksi mm. alkoholismin ja lääkeaine-/huumausaineriippuvuuden mutta HIV:n kantaja EI taas ole hylkylistalla. HIV:stä ja AIDS:sta hallitus toteaa mietinnössään ettei Thaimaan AIDS-tilanne oleellisesti muutu vaikka ulkomaalaisia viruksen kantajia, tai jo AIDS:ään sairastuneita, päästetäänkin maahan.

Liiketoiminta, eli B-statuksen viisumia hakevan tulee osoittaa perusteelliset thaimaalaisen työnantajansa tiedot.

ED-statusta hakevan opiskelijan tulee osoittaa oppilaitoksen ja opiskelusuunnitelman todisteita jne.

Viisumeita on siis monenlaisia ja sellainen vaaditaan lähes aina meiltä pidempään maassa olevilta ulkomaalaisilta Thaimaassa.

Viisumin tarpeesta pääset esim. muuttamalla kansalaisuutesi thaiksi mutta tähän ei kai ihan ensimmäisenä ala kukaan ainakaan meistä länsimaisista.  

Toinen vaihtoehto on hankkia Thaimaasta vakinaisen asuinpaikan oikeus jolloin ei viisumeita enää tarvitse. Mutta se on kallis ja useiden vuosien projekti sillä se edellyttää mm. että olet ensin ollut vähintään 4 vuotta yhtäjaksoisesti maassa samalla viisumilla, olet alle 50 vuotias, puhut kohtuullista thaita, tunnet monarkian, osoitat olevasi jollain tapaa hyödyksi thaimaalaiselle yhteiskunnalle, jne.

Ruodussa pysyminen kannattaa

Mikäli ylität viisumisi, tai maassaololupasi, salliman maassaolo ajan, rikot Thaimaan ulkomaalaislakia ja sinua voidaan rangaista.

Mikäli jäät kiinni maassa ollessasi, sinut vangitaan, sinua sakotetaan ja sinut karkotetaan. Todennäköisesti olet myös sen jälkeen ns. persona-non-grata eli ainakaan pitkään aikaan ei ole Thaimaaseen tulemista.

Mikäli itse hankkiudut rajanylityspaikalle, eli antaudut ulkomaalaisviranomaiselle, sinua sakotetaan sen mukaan miten paljon olet maassaoloaikaasi ylittänyt. (Yhdeltä päivältä ei vielä mitään, mutta sen jälkeen 500 bahtia / vrk.)

Joulukuussa 2022 on ulkomaalaisviranomainen tehnyt kovastikin ulkomaalaisten ratsaamisia kaduilla ja kunnailla, ja viisumin vähänkin ylittäneitä on pidätetty ilman armoa.

Viisumiasioiden luotsaaminen on hyvin yksityiskohtaista asiaa, ja jokaisen hakijan sekä jokaisen viisumin kohdalla on monta aspektia jotka on otettava huomioon. Tässä artikkelissa niitä en luovi sen syvemmin koska tästä kirjoitelmasta saisi helposti kirjan mittaisen paketin.

Yrityksemme on avuksi viisumiasioissa ja tällöin ko. tapaukseen paneudutaan perusteellisesti ja pyritään viisumia hakevan asiakkaan kannalta parhaaseen lopputulokseen.

Viisumia voi Suomessa hakea Thaimaan suurlähetystöstä Helsingissä: Etelä Esplanadi 22 C, sisäpihalla, puhelin 09-6122640. Avoinna viisumiasioita varten klo 9-12. Viisumin saa yleensä 4-6:ssa työpäivässä. Internetissä lisätietoja lähetystön sivustolla.